dimarts, 20 de juliol del 2010

Unes dades que coneixem ...

Fracàs i abandonament escolar a Espanya
Treball publicat per l’Obra Social “la Caixa” (2010). Autors: Mariano Fernández Enguita, Luis Mena i Jaime Riviere.
Algunes dades d'aquest treball:
1) Els nois presenten taxes de fracàs més elevades que les noies en tots els nivells educatius. Per exemple, el 41% dels nois de 15 anys presenta un alt risc de fracàs, mentre que entre les noies aquest risc és només del 29%.
2) L’ocupació i el nivell educatiu dels pares influeixen en el risc d’experimentar fracàs escolar. Així, el 45% d’alumnes de classes treballadores presenta un risc elevat, enfront del 23% entre les classes mitjanes. Pel que fa als estudis dels pares, el 20% d’alumnes amb pares universitaris presenta risc de fracàs, mentre que aquest risc afecta al 63% dels alumnes amb pares sense estudis i al 42% dels alumnes amb pares que només van cursar estudis primaris.
3) Els alumnes immigrants tenen més risc de fracassar que els d’origen espanyol. Mentre que el 55% d’alumnes immigrants presenten risc de fracàs, aquesta situació és present només en un 34% d’alumnes espanyols. Entre els estudiants immigrants de segona generació (és a dir, alumnes nascuts a Espanya de pares immigrants), el risc de fracassar se situa en valors intermedis (41%).
4) La repetició de curs és molt freqüent entre els estudiants que abandonen: el 88% havia repetit curs alguna vegada.
5) El 91% dels expedients d’alumnes que abandonen recullen faltes d’assistència no justificades. El nombre de faltes, a més, és molt alt. Per exemple, els estudiants que abandonen en el primer cicle de l’ESO presentaven una mitjana de 225 faltes d’assistència no justificades durant el darrer any d’assistència a escola.
6) El 28% els estudiants que abandonen l’escola presenten problemes disciplinaris seriosos. No obstant això, aquests problemes es concentren entre els que abandonen abans. Mentre que el 60% dels estudiants que abandonen en el primer cicle de l’ESO tenen problemes de disciplina, entre els de batxillerat només en tenen el 8% dels que abandonen.

I des d'aquí us podeu descarregar els resultats acadèmics de l'ESO del curs 2009-10 del nostre centre!