dimecres, 7 de juliol del 2010

Intervenció del Conseller d’Educació en la Junta de directors de centres públics de secundària

Tot i que no estava previst a l’ordre del dia (20 de maig de 2010), intervé en la reunió de la junta el Conseller d’Educació [el Sr. Ernest Maragall] que al·ludeix a la difícil situació econòmica i fa notar que aquesta presenta actualment unes exigències que van fins i tot més enllà de les inicialment previstes. Avui encara és aviat per determinar l’abast de les mesures a emprendre però caldrà aprofundir-hi en els propers dies. Del que no hi ha dubte és que haurem de donar més servei - perquè s’incrementa el nombre d’alumnes - però amb menys recursos.

Cal assegurar-se que la reducció de la despesa no perjudiqui la qualitat del sistema. La primera prioritat és salvar el destí final dels recursos: els alumnes, les famílies i els centres. La segona prioritat hauria de ser mantenir una oferta potent de formació professional - fonamental per combatre l’atur - i les tecnologies de l’aprenentatge, que constitueixen una estratègia de millora del sistema educatiu. Remarca que, malgrat algunes peticions que estan arribant en aquest sentit, el Departament no té intenció d’aturar el desplegament de la LEC, perquè aquesta és una llei pensada per millorar la qualitat del sistema.

En la present situació econòmica és inevitable el debat sobre el nostre model econòmic i de societat, i que la gent es pregunti què faran els rics per contribuir a la millora general. Resulta important incentivar que qui està en condicions d’invertir, inverteixi; que qui pot crear llocs de treball, els creï. És partidari d’exigir al sector privat, i particularment al financer, però el que no té sentit és la pretensió que no obtinguin beneficis.