dilluns, 26 de novembre del 2012

Què diu la LEC dels consells escolars?

Llei d'educació de Catalunya (LEC): Article 148 - El consell escolar  
  
1. El consell escolar és l’òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern del centre. Correspon al Departament establir mesures perquè aquesta participació sigui efectiva, i també determinar el nombre i el procediment d’elecció dels membres del consell.

2. El Departament ha d’adaptar l’estructura i la composició del consell escolar a les característiques dels centres educatius únics a què es refereix l’article 72.3, i d’altres centres de característiques singulars, per a garantir l’eficàcia en l’exercici de les funcions que li corresponen.

3. Corresponen al consell escolar les funcions següents:
 

a) Aprovar el projecte educatiu i les modificacions corresponents per una majoria de tres cinquenes parts dels membres.
b) Aprovar la programació general anual del centre i avaluar-ne el desenvolupament i els resultats.
c) Aprovar les propostes d’acords de coresponsabilitat, convenis i altres acords de col·laboració del centre amb entitats o institucions.
d) Aprovar les normes d’organització i funcionament i les modificacions corresponents.
e) Aprovar la carta de compromís educatiu.
f) Aprovar el pressupost del centre i el rendiment de comptes.
g) Intervenir en el procediment d’admissió d’alumnes.
h) Participar en el procediment de selecció i en la proposta de cessament del director o directora.
i) Intervenir en la resolució dels conflictes i, si escau, revisar les sancions als alumnes.
j) Aprovar les directrius per a la programació d’activitats escolars complementàries i d’activitats extraescolars, i avaluar-ne el desenvolupament.
k) Participar en les anàlisis i les avaluacions del funcionament general del centre i conèixer l’evolució del rendiment escolar.
l) Aprovar els criteris de col·laboració amb altres centres i amb l’entorn.
m) Qualsevol altra que li sigui atribuïda per les normes legals o reglamentàries.

4. El consell escolar ha d’aprovar les seves normes de funcionament. En allò que aquestes normes no estableixin, s’apliquen les normes reguladores dels òrgans col·legiats de l’Administració de la Generalitat.

5. El consell escolar actua normalment en ple. Es poden constituir comissions específiques d’estudi i informació, a les quals, en tot cas, s’hi ha d’incorporar un professor o professora, i un alumne o alumna o un representant o una representant de les mares i els pares. Els centres de titularitat pública han de comptar amb una comissió econòmica, amb les excepcions que estableixi el Departament.

Procés electoral per renovar els membres del consell escolar (1)

Calendari:
Inici del procés: dilluns, dia 3 de desembre de 2012.
Constitució de les meses electorals: dimecres, dia 12 de desembre de 2012.
Votacions: dimecres, dia 16 de gener de 2013.
Constitució del consell escolar i presa de possessió dels seus membres: dijous, dia 24 de gener de 2013.

Normes (resum):
1.- Candidatures:
1.1.- Tots els membres del claustre són candidats (-es) del sector de representants del professorat.
1.2.- Els pares, mares i tutors legals que figurin en el cens electoral són candidats (-es) del sectror de representants dels pares i mares o tutors legals de l'alumnat.
1.3.- Tot l'alumnat del centre que figura en el cens electoral i que no hagi estat objecte de sanció per conducta greument perjudicial per a la convivència del centre pot presentar-se pel sector de representants de l'alumnat.
1.4.- Totes les persones del personal d'administració i serveis que figuren en el cens electoral són candidats (-es) del sector de representants del PAS.
Durant el període comprés entre la convocatòria de les eleccions i la realització de les votacions, els candidats poden donar a conèixer les seves propostes, sempre que no interfereixin la marxa ordinària del centre.
2.- Cens electoral:
2.1.- El director ha de fer públiques al tauler d'anuncis del centre, i sempre a l'interior del centre, les dades dels cens electorals de cada sector en el moment de la convocatòria de les eleccions.
2.2.- Els cens definitius, aprovats per les respectives meses electorals, s'han de fer públics amb una antelació mínima de set dies respecte la data de les eleccions.
3.- Meses electorals:
3.1.- Per a cada sector de la comunitat escolar, tret del sector representant del PAS, es constitueix una mesa electoral, presidida pel director, encarregada d'aprovar el cens electoral, de publicar la relació de les persones candidates amb una antelació mínima de tres dies a la votació, d'organitzar la votació, de fer l'escrutini i de fer constar en acta pública els resultats de la votació, així com resoldre els dubtes i les reclamacions que es puguin presentar.
3.2.- Composició de les meses electorals: per a l'elecció dels representants del sector professorat, la mesa estarà formada pel director, el professor/a amb més antiguitat en el centre i el professor/a amb menys antiguitat que actua de secretari de la mesa.
Per a l'elecció dels representants del sector pares i mares, la mesa estarà formada per dues persones designades per sorteig entre totes les que integren el cens d'aquest sector. La de menys antiguitat al centre actuarà de secretari.
Per a l'elecció dels representants de l'alumnat, la mesa estarà formada per dues persones designades per sorteig entre els alumnes elegibles. L'alumne del curs superior actuarà de secretari. 
4.- Procediment d'elecció:
4.1.- L'elecció dels representants del professorat s'efectua en una sessió extraordinària de claustre, convocada amb aquest punt únic en l'ordre del dia. Cada professor pot votar un nombre màxim de persones candidates igual al nombre a renovar.
4.2.- En l'elecció dels representants del sector pares i mares, cada elector pot votar un nombre màxim de persones candidates igual al nombre a renovar.
4.3.- En l'elecció dels representants del sector alumnes, cada elector pot votar un nombre màxim de persones candidates igual al nombre a renovar.
4.4.- El director determina l'horari de les votacions de cada sector d'acord en la convocatòria amb les característiques del centre i atenent la possibilitat horària dels electors, per tal d'afavorir i garantir el dret a vot.
4.5.- El període horari de votació és ininterromput.
4.6.- Les votacions són personals, directes i secretes.
4.7.- Les situacions d'empat es resolen a favor de la persona escollida de més edat.